EeroSuominen1 Nosce te ipsum

Viehätysvoimaa vasemmalta

Prologi

Vanhan teekkariaforismin mukaan on parempi olla rikas ja kaunis kuin ruma ja köyhä. Katsoessani HS kuukausiliitteen isossa värikuvassa oraakkelimaisesti hymyilevää Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersonia mieleeni tulee ajatus: Teekkariviisaus ei tähän istu, onko nyt kyseessä yhdistelmä köyhä ja kaunis, viisas ja kaunis tai jotain aivan muuta? Sanomalehti kertoo, että tämä viehättävästi hymyilevä punainen puheenjohtaja on valittu vuoden suomenruotsalaiseksi. Otetaanpa tästä charmista lähempi selko.

Lehtijutun otsikko on paljon puhuva: Punainen enkeli. Kommunistisen aatteen konkurssipesän perinnön hoitajaksi on valittu tämä nuori nainen, joka teini-iässä oli niin alemmuudentuntoinen ja ujo, ettei tohtinut mennä vasemmistonuorten tapahtumiin ajatellen, että "kaikki muut on paljon fiksumpia, enkä minä osaa sanoa mitään".

Tutustuttuani äskettäin vihreän liikkeen viehätysvoimaan koin pettymyksen. Visiot ovat maailmoja syleileviä, mutta keinot niiden toteuttamiseksi johtavat talouden perikatoon. Ennen syventymistä 30-vuotiaan puheenjohtajan ajatuksiin tarkistan millaista aatetta hänen johtamansa puolue ajaa, vieläkö uskotaan sosialismin muutosvoimaan yhteiskunnassa.

Vasemmistoliitto tänään

Pyrkiessään kestävään ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan puolue ilmoittaa tavoitteekseen vuoteen 2019 mennessä seuraavat asiat: Otetaan tulevaisuus omiin käsiimme, kaikki mukaan kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, oikeus ja mahdollisuus työhön, verot maksukyvyn mukaan, kohti perustuloa, demokratiaa rahavallan tilalle, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, sivistystä, koulutusta ja kulttuuria, turvallinen elämä, työstä inhimillistä, turvaa sosiaali- ja terveyspalveluista, oikeudenmukaista ilmastoturvaa, monimuotoista luontoa, jokaiselle koti ja mahdollisuus liikkua, rakennetaan rauhaa yhdessä.

Tämän luettuani lausun hartaasti halleluja. Luettuani Perussuomalaisten ja Vihreiden vastaavat ohjelmat vaivuin samanlaiseen auvon tilaan: tässä on kaikki, ihmiselon ihanuus on nyt saanut verbaalisen muodon. Vain yksi tekijä kuvasta puuttuu, maksaja.

Tässä vasemman laidan visiossa vaalitaan vanhaa kommunistista perinnettä tavalla, jota Albert Camus kuvaili toisten ihmisten uhraamisena käyttäen ihmisrakkautta kilpenä. Sanaakaan ei mainita yhteiskunnan elinehdosta, julkisen talouden kestävyydestä, vaikka valtion velka on kasvanut vuosikausia ja velkaantuminen edelleen jatkuu. Ääneen lausumaton ajatus, joka vappukulkueessa saa näkyvän muodon, on laskun maksattaminen porvareilla, heillähän sitä kapitaalia on.

Totean myös, että Vasemmistoliitossa ei enää panna painoa sosialismin aatteelle vaan nykymedian opastamana ja kilpailijoiden kiihdyttämänä uskotaan enemmän populismin voimaan.

Punaisen enkelin persoona

Ruotsinkielisessä kulttuurikodissa kasvanut lihaa karttava feministi, joka ymmärtää kansalaistottelemattomuutta ja kertoo kannattavansa kannabiksen dekriminalisoimista. Näillä sanoilla kuukausiliite esittelee punaisen puheenjohtajan, joka määrittelee itsensä vapautta kannattavaksi marxilaiseksi sosialistiksi.

Kuntavaaleissa saavutettu kannatuksen kasvu, kun edellisestä vastaavasta vaalivoitosta oli kulunut peräti 22 vuotta, luetaan uuden puheenjohtajan meriitiksi. Hän on kuihtuvan vasemmistoaatteen suuri toivo.

Julkisissa puheissaan Li korostaa kahta aihetta: Sote-uudistus, jossa "Kokoomus availee muutamalle suurelle terveysalan yritykselle ovia isoon bisnekseen". Toinen puheenaihe on työmarkkinatilanne, jossa työnantajat "pullistelevat häpeilemättä voimantunnossaan".

Poliittinen oikeisto ymmärrettävästi saa kuulla kunniansa, vaikka siltä suunnalta tuskin heruu montakaan ääntä Lin puolueelle. Järkevämmältä tuntuisi hyökätä demarien ja Perussuomalaisten kimppuun. Oikeiston vika on puheenjohtajan mukaan siinä, että se määrittelee oman politiikkansa, ei ideologiaksi vaan terveeksi järjeksi.

Väitettä yksityisen palvelutuotannon tehokkuudesta julkiseen verrattuna puheenjohtaja ei tietenkään hyväksy. Pelkästään tämän näkemyksen johdosta Vasemmistoliitto menettää arvioni mukaan paljon kannatusta, koska lukemattomat ihmiset niin asiakkaan kuin työntekijänkin roolissa saavat tästä asiasta kiistatonta näyttöä.

Kuvaan sopii hyvin, että Li on yliopistossa opiskellut Venäjän kieltä ja kulttuuria, Vähemmän hyvin siihen sopii se, että hän ei sanaakaan lausu ajankohtaisesta lokakuun vallankumouksesta. Vanhana teekkarina en voi olla ilmaisematta pettymystäni siitä, että nuori ja sivistynyt puheenjohtaja näin kevyesti sivuuttaa suomalaisen työmiehen tunne-elämää vuosikymmenien ajan elähdyttäneet historialliset tapahtumat.

Kuinka usein mekin erilaisissa tupsukansan sitseissä hartain mielin tukevasti oluttuoppiin nojaten yhdyimme lauluun: "Stalinilla täällä oli valmis valtakunta, politrukit heiluttivat Nagaitaan (Nagant M1894 pistooli). Linnassansa näkeepi hän makeata unta, Otto Ville johtaa kansanarmeijaa. Messuhallin katolla sirppi on ja vasara, Eduskuntatalossa soi sirmakka" jne.

Sivuutettuaan kylmästi työkansan tunne-elämää liikuttavan lokakuun vallankumouksen on puheenjohtajalla otsaa esittää seuraava väite: "Yleensä sellaiset puolueet, jotka onnistuvat kanavoimaan tunteita, ovat menestyneet hyvin".

Politiikassa johtopaikoilla on paljon kauniskasvoisia, nuorekkaita ihmisiä, ja punainen enkeli sopii hyvin tähän kategoriaan. Uutisissa kerrottiin suomalaisten nuorten luottavan poliisiin ja puolustusvoimiin, ei someen ja poliittisiin puolueisiin. Mitäpä tästä muuta voisi mieleen tulla kuin vanha kansanviisaus: Monin kakku päältä kaunis...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tämän luettuani lausun hartaasti halleluja. Luettuani Perussuomalaisten ja Vihreiden vastaavat ohjelmat vaivuin samanlaiseen auvon tilaan: tässä on kaikki, ihmiselon ihanuus on nyt saanut verbaalisen muodon. Vain yksi tekijä kuvasta puuttuu, maksaja."

Tämä on kaikkien populistipuolueiden - niin uusien kuin vanhojenkin helmasynti: kuvitellaan, että raha kasvaa puissa. Jos nyt ajatellaan rahoituksesta yhtään mitään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eero: "Kuvaan sopii hyvin, että Li on yliopistossa opiskellut Venäjän kieltä ja kulttuuria, Vähemmän hyvin siihen sopii se, että hän ei sanaakaan lausu ajankohtaisesta lokakuun vallankumouksesta. Vanhana teekkarina en voi olla ilmaisematta pettymystäni siitä, että nuori ja sivistynyt puheenjohtaja näin kevyesti sivuuttaa suomalaisen työmiehen tunne-elämää vuosikymmenien ajan elähdyttäneet historialliset tapahtumat."

Tuosta olen ihan samaa mieltä ja uskoisin suomalaisen työmiehen kääntävän katseensa yhä vankemmin demareiden suuntaan.

Maailmoja syleilevät avokätiset tarjoukset sinne sun tänne ja jokaiselle jotakin, eivät todellakaan vakuuta taloudellista kestävyyttämme, sen enempää kuin vihreidenkään avokätiset lupaukset.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jotenkin noista lupailuista tulee väkisinkin mieleen se savolainen sanonta, jonka mukaan ei voi tehdä kerralla kahta hyvää, nimittäin luvata ja pitää lupauksensa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaija oletko vakavissasi tulkitsemassa suomalaisen työmiehen tuntoja?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sini: " Kaija oletko vakavissasi tulkitsemassa suomalaisen työmiehen tuntoja?"

Kyllä, Sini. - Olen ihan vakavissani ja miksi en voisi sitä olla?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tulipa tässä vielä mieleeni, että olemukseltaan hyvin viehättävää ja sanavalmista Li Andersonia kannattavat ehkä eniten juuri nuoret opiskelijanaiset ja myöskin pienipalkkaiset yksinhuoltajat. Heidän toiveisiinsa "punainen enkeli" vastaa juuri niin kuin he toivovat.

Löysempi rahanjako on tietysti monien toive, mutta se vaatii myöskin vastuullista tietoa ja taitoa nähdä miten tähän voidaan päästä, ilman että velanotto vain lisääntyy joka vuosi hurjaa vauhtia. Populistinen haave ja haihattelu on, että velka jotenkin vain ajan myöten häipyy kuin tuhka tuuleen, eikä tulevien sukupolviemme taakka jää omien lastemme maksettavaksi.

Juha Hämäläinen

On korjattava perustavaa laatua olevat virheet kirjoituksessa. Ensinnäkin kommunismin raunioita ei ole, koska mitään kommunistista valtiota ei koskaan saatu pystyyn.

Sitten sosialismista kerrottava, että se on globaalisti ihmiskunnan ainut toivo sovellettuna sekataloutena. Maailman parhaat ekonomistit ovat vahvistaneet sen minkä tyhmäkin tajuaa; globaalin riistokapitalismin ja markkinatalouden yhdistelmä on tulossa tiensä päähän kuten kommunismin alkuaskeleet.

Nykyinen talousjärjestys kaatuu mahdottomuuteensa. Velkavetoinen kasvu loppuu, talouden kuplat tihenevät kuten myös finanssikriisit, kasvuun perustuva talouden vakaus on mennyttä, pitkäaikaistyöttömyys kroonistuu, valtioiden taloudet romahtavat, veroparatiisit kuppaavat kansojen työn tulokset, pääomien keskittyminen jatkuu, raaka-aineet menevät kortille, niiden takia soditaan lisää ja ympäristö tuhoutuu.

Keskitetysti ohjattu sekatalous on ainut, joka voi hallita vakauden kuten Kiinassa tai vaikkapa Singaporessa.

Miten Li Andersson tämän tajuaa, sitä en tiedä, mutta eipä näytä tippainsinöörit ja ekonomitkaan tajuavan.

Käyttäjän EeroSuominen1 kuva
Eero Suominen

Kiitokset Juhalle ajatuksista, joita pessimismin filosofi Schopenhauerkin kadehtisi. Mieleeni palautuvat 70-luvun Rooman klubin apokalyptiset ennusteet, joiden mukaan vuoden 2000 tienoilla raaka-aineet alkaisivat ehtyä, maankuori romahtaisi kasaan ihmismassojen alla, nälänhätä veisi Aasian kurjuudessa elävän väestön hautaa yms.

Yhdyn ajatukseesi siitä, että puhdasoppinen sosialismi, jota alkukristityt menestyksellä toeuttivat on ihanteellisin yhteiskuntamuoto. Sen ongelmaksi muodostuu ihmisluonto, joka on etääntynyt kauas alkukristillisestä altruismista.

Väinö Hirvelä

Tosi hyvä kirjoitus!
Kommunismista vielä:

Kannattaa muistaa, että nykymaailman globaalia kommunismia ajetaan niin EU:n kuin maahanmuuttajien importtamisen puolesta. Tuskin sattumaa, että lääkärit ilman rajoja järjestö. Siis jotka kärrää afrikan rannikolta italiaan porukkaa jotka ei muuten pääsisi ja tukevat näin modernia ihmiskauppaa perustaja on fidel castronkin kanssa hyvää pataa ollut aito kommunisti.

Kommunismissa kun on teoreettisella tasolla pieni ongelma. Marx ennusti, että raha keskittyisi yhä pienenevälle joukolle yhä suurenevan joukon vain köyhtyessä ja köyhtyessä. Jos katsomme vaikka suomea niin tämä ei pidä paikkansa vaan meillä on suurehko keskiluokka. Niinpä kommunismi ei niin sanotusti kansalle maistu. Mutta jo 60 luvulla neo-marxistit toki tämän tajusivat ja rupesivat levittämään tätä kulttuurimarxismia mitä nykypäivänä nähdään.

Entä jos importataan suomi ja eurooppa täyteen syystä tai toisesta huonosti työtätekeviä niin, että kaikkien elintaso laskee niin merkittävästi että alkaa kommunismi maistua!

Ei tuossa ideassa ole kyllä päätä eikä häntää mutta on helppo nähdä miten postmodernit kirjailijat kuten vaikka Foccault ja Derrida https://fi.wikipedia.org/wiki/Jacques_Derrida ovat inspiroineet paljon tätä sukupuolinetraalisuutta, rajat täysin auki globaalia politiikkaa mitä nykypäivänä paljon näemme.

Jos yksinkertaistan ihan hulluna niin pää ongelma lienee, että kun
tekstiä voidaan tulkita niin monella tavalla. Mikä tulkinta on oikea? Loppujenlopuksi postmodernistit päätyvät siihen, että kaikki arvot ovat yhtä arvokkaita ja esim vahvistamalla islamia heikennetään kristinuskoa joka nähdään valtauskontona ikään kuin heteronormatiivisena ja tällä tavalla mm. seksuaalivähemmistöjä marginaaliin ajavana. (kunka ironista ja järjetöntä onkaan vahvistaa islamia tässä mielessä.) kaikkea perinteistä ja kapitalismia tulee vastustaa.

On aika ironista, että postmodernistit kieltävät modernismin niin sanotut grand narratiivit . (yksi oikea Jumala jne) mutta sitten sekaantuvat kuitenkin tähän kommunismin grand narratiiviin. Todella älyllisesti epärehellistä!

Ei kannata antaa sanojen uudelleen määrittelyn hämätä (mikä todellakin on osta postmodernia strategiaa koska koko kieli nähdään vain valtapelinä) esim. antifa. Anti fasistit. Eivät todellakaan ole mitään muuta kuin pro kommunisteja tai pro anarko kommunisteja ja jos seuraa näitä sekä suomessa että ulkomailla tapahtuvia jatkuvia mielenosoituksia niin tulee kiuasllisen tietoiseksi, että "liberals get the bullet too" Jos kommunismi ikinä nousee tässä maassa valtaan!

Toimituksen poiminnat