EeroSuominen1 Nosce te ipsum

Harakka isolla asialla

Lapsena luimme satukirjasta, miten harakalle kävi vasta tervatulla sillalla: kun nokka irtoaa niin pyrstö tarttuu, ja kun pyrstö irtoaa niin nokka tarttuu. Hesarin sunnuntailiitteessä 21.2 kansanedustaja Timo Harakka esittää ajatuksia, jotka palauttivat tämän sadun mieleeni.

Kun sos.dem. kansanedustaja puhuu markkinatalouden puolesta niin voimallisesti, että lehti vertaa puhetta Björn Wahlroosin esittämiin ajatuksiin, tarttuu työväenliikkeen edusmiehen nokka pahan kerran kapitalismin tervaan. Ryhtyessään irrottamaan nokkansa tästä kiipelistä lupaamalla työllistää satoja tuhansia ihmisiä verovaroin kierrätyskeskuksissa yms. matalan tuottavuuden julkisissa palveluissa liimaa lintu pyrstönsä tervaan.

Timo Harakan tarkoitus on hyvä, uudistaa puolueen ohjelma vastaamaan nykyajan yhteiskunnan asettamia haasteita, joista globalisaatio lienee työllisyyden kannalta vaativin. Kun investoinnit, tavarat, pääoma ja ihmiset liikkuvat entistä vapaammin toteutuu maailmassa yhtyvien astioiden laki: tuotanto hakeutuu halvan kustannustason maihin, ja vastapainoksi tälle palkat näissä maissa nousevat.

Prof. Stephane Garelli (World Competitiveness Center, Lausanne) ennusti, että kehittyneiden ja alikehittyneiden maiden tuottavuus- ja palkkakehitys kohtaavat kuluvan vuosisadan puolivälissä, jolloin tilanne tasoittuu. Työllisyyskehitykseen maassamme vaikuttaa tämän lisäksi kolme merkittävää tekijää: yritysten kyky luoda uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluja,  ammattiyhdistysliikkeen neuvotteluvoima ja yhteiskuntakustannusten määrä.

Ammattiyhdistysliikkeen osalta tilanne vaihtelee maittain valtavasti. Sunnuntain lehdessä oli laaja artikkeli USA:ssa pitkään toimineen jääkaappitehtaan siirrosta Meksikoon. Tässä yhteydessä samasta työstä maksettava palkka putosi kymmenesosaan entisestä. Tosiasia on, että maailmasta ei halpatyövoima lopu. Kiinassa toteutuu parhaillaan prof. Garellin ennustaman palkkojen nousu, mutta naapurimaissa on miljoonia uusia halpatyöläisiä odottamassa töihin kutsua.

Kun Kauko-Itä ja Intia on työllistetty ja palkkataso alkaa nousta, löytyy Afrikasta riistokapitalistille halukasta työvoimaa loputtoman tuntuisesti. Kaikki työnantajat eivät ole riistäjiä, mutta käsittämättömän epäoikeudenmukaisuuden leimaamat työmarkkinat ovat historiallinen perinne, joka ei ole taantunut.

Yhteiskuntakustannukset ovat korkeimmillaan hyvinvointiyhteiskunnissa, joihin maamme lukeutuu. Järjestelmän ylläpitäminen heikentää hintakilpailukykyämme, kuten kanslianeuvos Risto Järvinen on kirjassaan Verotuksen synkkä anatomia osoittanut.

Harakka on taitava kynämies, hänen analyysinsä on terävä: Ei pääministerin tarvitse rukoilla hyväntekeväisyyttä yrityksiltä, valtiolla on verotusoikeus. Entisen sanavalmiin TV-toimittajan synteesi jää kuitenkin huitaisuksi ilmaan. Hän ei torju yritysten voiton tavoittelua eikä kuormita yrityksiä muilla yhteiskuntavelvoitteilla kuin veroilla, tämä on fair play.

Ongelmaksi muodostuu Karl Marxin ilmaisua lainatakseni liikaväestö, suuret kouluttamattomien ihmisten massat. Kuka pystyy avoimessa globaalissa taloudessa taikomaan näille ihmisille työtä moninkertaisella palkalla verrattuna samaan työhön kykeneviin kehitysmaiden ihmisiin, joille mahdollisuus meikäläisittäin alipalkattuun työhön on onnen potku!

Tähän haasteeseen ei julkinen sektori kykene vastaamaan, päin vastoin. Julkisen velan noustessa vuosi vuodelta on päättäjän entistä vaikeampi uskotella itselleen ja äänestäjilleen, että kyseessä on laskukausi, jonka yli mennään velkarahalla. 

Tiedämme, että globalisaation aikana rikkaat entisestään rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Sen sijaan emme tiedä, miten tasa-arvoa kyettäisiin edistämään siten, että turvattaisiin suuren enemmistön osalle kohtuullinen toimeentulo. Historiasta opimme yhden ratkaisumallin, vallankumous. Löytyykö kilpaileva parempi vaihtoehto?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Anssi Järvinen

Kenen etu on levittää harhakäsitystä, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät?: http://blogit.image.fi/anzionmukaan/maailma-on-tan...

Käyttäjän EeroSuominen1 kuva
Eero Suominen

Kiitos Anssi hyvästä kysymyksestä, johon vastaan esittämällä jatkokysymyksen: Kenen etu on esittää totuus?

Toimituksen poiminnat